Lilypie 4th Birthday PicLilypie 4th Birthday Ticker

4 Mart 2011 Cuma

"Peter ve Kurt"


“Peter ve Kurt” (1936), Rus besteci Sergei Prokofiev’in (1891-1953) çocuklar için yazdığı bir eser. Bu eser, bir yandan çocukları bir orkestrada yeralan müzik aletleri ile tanıştırıyor, diğer yandan onlara müzik yoluyla hikaye anlatılabileceğini gösteriyor. Çünkü, Prokofiev, eserde, “Peter ve Kurt”un öyküsünü her bir karakteri bir enstrüman ya da enstrüman grubuyla ve bir müzik temasıyla özdeşleştirerek bir anlatıcı yardımıyla anlatıyor.
1987 yılında Prokofiev’in biyografisini yazan Harlow Robinson, Peter ve Kurt’tan çocukların alabileceği mesajı şöyle özetlemektedir: “Risk almaktan korkmamalı, yerleşik düşünce kalıplarına gerektiğinde “Hayır” diyebilmeliyiz”. Robinson’a göre Peter’in cesareti ve inisiyatifi alması öyküde öne çıkmaktadır ve bu açıdan bakıldığında Peter ve Kurt, çocukların zekalarına güvenmemizi vurgulayan bir mesaj vermektedir.
Robinson, Prokofiev’in “Peter ve Kurt” gibi bir eseri yaratmasının tesadüf olmadığını da belirtir: “Prokofiev, çocukları dizginlenemez yaratacılıklarından dolayı hep çok sevmiştir. Hiç bir zaman, çocuk olmanın ne anlama geldiğini, bir çocuğun nasıl düşündüğünü unutmamıştır. Bunun kanıtı da çocuklar için yaptığı bestelerde gizlidir.” Robinson’ın Prokofiev ile ilgili şu sözleri de unutulmamalıdır: ” “Peter ve Kurt”u yazdığında Prokfiev, 45 yaşında bir “çocuktu.” ”

“Peter ve Kurt”u 20 Ocak 2011 akşamı saat 19′da Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın BIFO Junior etkinliğinde izledik. Deniz bayıldı. İlk kez klasik müziği bir orkestradan dinleme şansı oldu.
Umarım hep sever ve istediği müzik aletini çalma mutluluğunu yaşar. Piyano sevdasının sürmesi dileğiyle.

Hiç yorum yok: